Rozmiar: 17534 bajtów

Fundacja "Rodzina" | Sławno 2003-2012 | Działamy na terenie miasta i gminy Sławno. Pomagamy rodzinom zubożałym i promujemy działania lokalne.
menu najważniejsze informacje na temat działalności Fundacji informacje na temat programów prowadzonych przez Fundację informacje na temat grantów, dotacji, darczyńców wspomagających Fundację informacje na temat wolontariatu informacje na temat nagród przyznawanych przez Fundację napisz do nas

WOLONTARIAT

Zanim powstała Fundacja "Rodzina" - zawiązała się grupa wolontariuszy przy świetlicy "Pomoc lekcyjna" uruchomionej w salkach parafialnych przy ul. Rapackiego. Był to rok 1992. Pierwszy wolontariat stanowili: Maria Poprawska, Anna Cichawa, Izabela Podpłońska (obecnie Witkowska). Pracę tego wolontariatu wspomagała młodzież.

Z roku na rok liczba wolontariuszy rosła, od 1994 roku związała się z powstałą właśnie Fundacją "Rodzina".

Oto pola działalności wolontariatu Fundacji "Rodzina":

1. Prowadzenie świetlicy "Pomoc lekcyjna" *
2. Organizowanie "Dni Dobroczynności" *
3. Prowadzenie magazynu z odzieżą, obuwiem i sprzętem AGD
4. Zapewnianie pomocy świątecznej ubogim rodzinom *
5. Organizowanie akcji wakacyjnych *
6. Zbieranie środków na programy stypendialne (akcje: Sianko, Palma, Loteria, Kolędnicy) *
7. Inne - doraźne *

Do pełnienia zadań wolontariusze przygotowują się na dorocznych Warsztatach Metodycznych Wolontariatu Fundacji "Rodzina" organizowanych w Ośrodku Wczasowym "Mikołajek" w Jarosławcu. Środki finansowe na organizację tych szkoleń pochodziły głównie z dotacji Polskiej Fundacji Dzieci i Młodzieży w Warszawie.

Formy wyróżnień wolontariuszy i darczyńców:

1. Doroczna Nagroda "Parasol" Fundacji "Rodzina"
2. Odznaki Towarzystwa Przyjaciół Dzieci
3. Promocja w Ogólnopolskim Konkursie Samorządowym Nastolatków "Ośmiu wspaniałych" *
4. Udział w konferencjach i szkoleniach ogólnopolskich i zagranicznych *